23 november 2020
Geplaatst door christianne

Klaartje Wierbos draagt Overvecht een warm hart toe. Ze heeft zich dan ook met volle energie ingezet voor de wijk door Overvecht centraal te zetten in haar afstudeeronderzoek. Haar vermoedens werden tijdens het onderzoek alleen maar sterker: Overvecht is een gave wijk met mooie mensen en prachtige initiatieven. Alleen is het nog niet zichtbaar genoeg, hoe kunnen we daar samen verandering in brengen?

Klaartje vertelt: “sinds 2014 woon ik in Overvecht, nadat ik eerst in Lombok heb gewoond. Ik heb in Overvecht eerst een huis gehuurd en toen ik zeker wist dat ik in Overvecht wilde blijven wonen heb ik er een huis gekocht. Nog iedere dag ben ik blij met die keuze!”  

Onderwerp van onderzoek

Klaartje gaat verder: “de afgelopen jaren heb ik een studie Bestuurskunde gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam en toen ik mijn afstudeeronderzoek moest doen leek het mij leuk om mijn werk als zakelijk leider bij Theatergezelschap Vis á Vis, studie én de plek waar ik woon met elkaar te verbinden. Ik ben daarom op zoek gegaan naar mensen of partijen die mij konden helpen bij het zoeken van een echte case. Want het leukste is natuurlijk als je niet alleen een wetenschappelijk onderzoek doet, maar vooral een onderzoek doet dat ook in de praktijk bestaat. Ik kwam al snel in contact met DeBuurt en hun ambitie voor Overvecht sloot naadloos aan bij die van mij: Overvecht nóg beter op de kaart zetten en laten zien hoe mooi de wijk is!”

Wat soms een vooroordeel kan zijn over Overvecht, of de stad in het algemeen, is dat mensen elkaar bijvoorbeeld geen gedag zeggen, vindt Klaartje. “Maar ik ervaar dat in mijn buurt juist anders. Ik vind het mooi dat als ik een praatje op straat maak dat iedereen dat kan zijn, dan speelt cultuur en afkomst geen rol. Ontmoeting in een wijk is belangrijk. Ik denk dat DeBuurt hier een grote rol in kan spelen. Mensen met verschillende achtergronden, die elkaar daar tegenkomen.”

Het antwoord is ‘verbinding’

Hoe kun je mensen die elkaar niet kennen in de wijk elkaar laten ontmoeten op een plek, vragen wij aan Klaartje. Een belangrijke vraag, maar wat is daarvoor nodig? Ze geeft antwoord: “door te zoeken naar gezamenlijke interesses, gezamenlijke verhalen en behoeftes. Want al is de achtergrond en nationaliteit van je buurman nog zó anders, misschien houden jullie beiden wel van koken of muziek. Of hebben jullie allebei een bijzonder verhaal over jullie wijk of je familie. Kunst en cultuur gaat altijd op zoek naar de talenten van mensen, hun verhalen en bijzonderheden. Iedereen heeft wel kleine talenten en goede verhalen. En het mooie is dat je die in DeBuurt met elkaar kan delen.” 

Verbinders

“Praktisch gezien moet je op zoek gaan naar mensen die al actief zijn in de wijk, het liefst iemand uit Overvecht. Het is belangrijk dat de organisatie van de Buurt veel mensen uit de wijk leert kennen, jong, oud van allerlei achtergronden. Een organisatie die openstaat voor alle verhalen uit de wijk en weet te verbinden. 

Dat zal DeBuurt ook moeten uitstralen, een plek waar alle verhalen uit de wijk terug kunnen komen. Zo kan DeBuurt een thuis kunnen creëren, waar de deur altijd open staat. Waar je je vrij voelt om een kopje koffie te drinken en bijzondere dingen te zien zijn uit de wijk. Samen te koken, dansen of elkaar te ontmoeten”, aldus Klaartje.  

Met de vraag over wat haar ambitie binnen Overvecht en DeBuurt is reageert Klaartje heel enthousiast: “het zou heel goed kunnen dat ik zelf ook wat ga organiseren in DeBuurt. Het lijkt mij ontzettend mooi om te zien dat mensen elkaar ontmoeten, dat verschillende leeftijden met elkaar mengen, mensen van verschillende culturen van elkaar leren. Want dat kan het podium zijn: zo’n frisse, nieuwe plek. Overvecht mooier maken maar vooral aan de rest van Utrecht laten zien hoe mooi onze wijk al is!”Delen: