16 april 2020
Geplaatst door christianne

Barbara del Court König is één en al positiviteit en praat met een aanstekelijk enthousiasme over haar werk. Barbara is sociaal artistiek ondernemer, creatief verbinder en cyberhippie tegelijk. Maar houdt vooral van mensen. Daarom ook haar enthousiasme voor DeBuurt, want dit wordt natuurlijk een plek bij uitstek waar alles draait om mensen en hun onderlinge relaties. Ze wil dan ook graag haar steentje bijdragen om de toekomst van DeBuurt tot een succes te maken!

Barbara woont ruim tien jaar in Overvecht en geniet van alles wat de wijk te bieden heeft. De diversiteit van mensen die op straat lopen, de verschillende talen die je hoort, het buitenlandse aanbod in de winkels, het open karakter van het overgrote deel van de inwoners. “Mensen gaan hier fijn met elkaar om”, aldus Barbara. 

Samen spelen, samen leven

Barbara vertelt: “Ik heb de hele wereld rondgereisd en veel en diverse mensen ontmoet. Die diversiteit van mensen heb ik altijd omarmd. Dat is ook de reden dat ik in 2006 ‘AllOne’ ben gestart. Het idee achter mijn onderneming is om mensen door middel van creativiteit en plezier te laten ontdekken wat hun kracht is en ze vervolgens te laten ervaren wat samenwerking met andere mensen voor ze kan betekenen. Samen iets bedenken en creëren rondom een bepaald thema zorgt voor duurzame verbinding. Mijn slogan is dan ook: als je samen kunt spelen dan kun je samen leven.” 

Verbindende gedichten

“Ik vind het belangrijk dat mensen in contact komen met culturen en expressie. Voor mij is het belangrijk dat mensen persoonlijk contact hebben en daar zetten we kunst voor in. We hebben bijvoorbeeld net het project ‘Parana Poëzie’ afgerond. Daarmee hebben we alle bewoners van een gezamenlijk gebouw samen gedichten laten maken. Door deze gedichten terug te laten komen in het trappenhuis, worden ze dagelijks herinnerd aan de ontmoeting en gedeelde gedachten van elkaar. De samenleving wordt hier dus heel zichtbaar. Deze opdracht willen we nog verder naar buiten trekken, zodat de bewoners uit dit gebouw ook verbonden worden met de mensen uit hun verdere leefomgeving”. 

Gevoel in een potje

“Een ander voorbeeld van een project is dat ik allerlei groepen, van migranten, vrouwen, jongeren, kinderen en senioren, heb geleerd om dichtbij hun gevoel te komen en dit om te zetten in een kunstwerk. Door middel van klei en andere creatieve materialen hebben ze een ‘landschap’ in een potje gemaakt wat hun gevoel over een bepaald levensthema weerspiegelt. En omdat ze het mee naar huis nemen, worden ze wederom herinnerd aan wat ze hebben beleefd. Het mooie is dat mensen bewust waren van zichzelf en hun emoties!”

Dromen voor een Cyperhippie

“Of ik dromen heb? Natuurlijk, naast creatieveling ben ik ook een (sociaal) ondernemer en bedrijfsmatig ingesteld. Dus ik wil in de toekomst graag Overvechtse bedrijven samenbrengen met de Overvechtse kunstenaarswereld. Doelen behalen en timemanagement doen het in het bedrijfsleven heel goed, dat kan ook verrijkend zijn voor kunstenaars. Maar het vrije van kunstenaars kan in het bedrijfsleven ook ten goede komen. Die twee werelden wil ik dus bij elkaar brengen.” 

Dromen voor DeBuurt

“Ik hoop dat ik in de toekomst veel voor DeBuurt kan betekenen, dat ik mijn talent kan delen met de bewoners en bezoekers. Ik heb in het begin van het NPD-project al meegedacht tijdens een bewonerssessie, want Overvecht moest wel de kans krijgen om wensen te uiten over die prominente plek in hun wijk. Ook daar merkte is veel samenwerking, dus ik heb het vertrouwen dat DeBuurt straks echt onderdeel wordt van Overvecht. Ik wil me daar ook hard voor maken door een gezamenlijk project op te zetten.” 

Werken in DeBuurt

“Ik zou wel een 'Gedachten Route' willen maken, samen met alle bewoners en gebruikers van DeBuurt. Daarbij maken we een mooie route door DeBuurt en Overvecht waar we op verschillende plekken langs die route gedichten van DeBuurt publiceren. Mensen kunnen dus van alles lezen en misschien wel via een QR-code de gedichten of verhalen beluisteren op hun telefoon. Mensen worden zo dagelijks geïnspireerd door elkaar, ze zien de ontmoetingen uit DeBuurt terug in hun Overvecht. Het verfraait DeBuurt en Overvecht. Eigenlijk een prachtig idee om verder uit te denken!”

Een fijne plek

“Maar bovenal hoop ik dat DeBuurt net zo’n fijne plek wordt als de rest van Overvecht. Waar kinderen op straat spelen, waar iedereen hartelijk is naar elkaar. Dat het karakter van de wijk ook hier terugkomt en dat ook hier mensen samenkomen uit verschillende culturen. Ik hoop dat het openbare gebied straks bezaaid is met mensen die aan het picknicken zijn, waar misschien wel bootjes kunnen aanmeren en waar mensen in de zomer aan de waterkant liggen. Ik heb er vertrouwen in, want DeBuurt ligt per slot van rekening in het kansrijke Overvecht. Het kan dus bijna niet anders dan dat het hele project een succes wordt!”

Wil je meer weten van Barbara en haar projecten? Klik dan op deze video, dit is een voorbeeld en zo zijn er nog velen!Delen: