15 mei 2020
Geplaatst door christianne

In Overvecht zijn drie grote stadsparken waarvan 'Park de Watertoren' er één is. In het park kun je genieten van mooie vijvers en het aangezicht van een prachtig rijksmonument: de Watertoren. Kortom, als je straks in DeBuurt woont dan is dit zeker een plek om even naartoe te fietsen. Je bent er tenslotte zo!

Park de Watertoren is een groot park midden in Overvecht-Zuid. Water speelt een grote rol in dit park. Er is een stuk veenweide, een spetterbadje voor kinderen en er zijn verschillende vijvers en waterpartijen. Sporters en kinderen kunnen lekker hun gang gaan in het park. Er is bijvoorbeeld een voetbalveld en ook IJsclub Siberia is hier gevestigd. Maar er staat natuurlijk ook een toren met een grote geschiedenis die het beeld van het park sterk bepaalt.

De toren is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door architect J.L. Pateer en heeft sinds enkele jaren geen functie meer in de drinkwatervoorziening. De watertoren werd in 1934 gebouwd in het kader van een werkgelegenheidsproject aan de zuidwestzijde van de Neckardreef. Hij is ruim 49 meter hoog en is gedekt met een koperen koepeldak wat door de jaren heen geoxideerd is. De ingang van de toren ligt iets terug in de gevel en heeft een betonnenluifel en een stalen deur. Boven de luifel zit een betonnen plaat met de letters "D.N.W.U": Drinkwaterleiding Noord-West Utrecht. De toren bezit bescheiden typerende Amsterdamse School siermetselwerk, onder meer in de betonnen detaillering aan de vensters en de rondgemetselde muurtjes bij de ingang.Delen: