15 april 2020
Geplaatst door christianne

Het is straks fijn wonen in DeBuurt. Er komen hele comfortabele woningen met ieder een eigen ruimte om lekker buiten te zijn. Dit kan zijn een (Frans) balkon, loggia of terras. De woningen op de begane grond van woongebouw A en C krijgen zelfs een eigen buitenruimte aan de tussenstraat. Flux Landscape Architecture heeft voor DeBuurt de gezamenlijke binnentuinen ontworpen die de bewoners nóg meer buitenruimte geven. Net als de (openbare) ruimte rondom de drie woongebouwen, die ook toegankelijk is voor bezoekers van DeBuurt.

Ligging van DeBuurt

De noordzijde van DeBuurt grenst direct aan winkelcentrum Overvecht. De openbare ruimte rondom DeBuurt geeft een eenduidige en herkenbare sfeer aan het gebied voor het winkelend publiek. Aan de zuidzijde ligt DeBuurt aan een belangrijk stukje groen dat door Overvecht loopt. De luwgroene kwaliteit van de plek vormt een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van de binnentuinen én buitenruimte van DeBuurt. Zo is het ontwerp van de buitenruimte bijvoorbeeld afgestemd op de wens van Overvecht om plekken te maken waar iedereen welkom is, waar mensen elkaar ontmoeten, waar hun relaties versterkt worden. 

Straten in DeBuurt

De straten tussen de woongebouwen maken zichtbaar onderdeel uit van de Grote Ontmoetinghal. De tussenstraten zijn zo ontworpen dat er aan de ene kant een openbare en levendige strook ontstaat en aan de andere kant een gevelstoep aan de woningen ligt. De stoepen worden door bewoners in gebruik genomen en geven de straten een informeel en levendig karakter. Te midden van de tussenstraten worden grote vakken met planten geplaatst, waardoor het groene en informele karakter van deze plek nog meer wordt versterkt. De parkachtige beleving wordt alleen maar sterker richting de waterkant. Hier heeft Flux alle kansen van het groen benut door aan te sluiten op de lokale planten en dieren/insecten die al in Overvecht leven. Kortom: de openbare ruimte van DeBuurt wordt een nieuw voetgangersgebied met een groen netwerk van wandelroutes en verblijfsplekken, dat belangrijke programmering in het gebied met elkaar verbindt. 

Binnentuinen in DeBuurt

De ruimtes binnen de drie woongebouwen worden ingericht als collectieve binnentuinen die wat betreft inrichting van elkaar verschillen, maar ruimte voor ontmoeting, stedelijke ecologie en een gezonde leefomgeving vormen de hoofdthema’s voor de tuinen. Daarbij gaat het in de tuinen niet alleen om fysieke gezondheid, maar juist ook om sociale gezondheid; een plek voor iedereen en met iedereen. In de woongebouwen worden meerdere openingen gemaakt, die de bewoners vanuit de tuin zicht bieden op de groene parkzone aan het water en winkelcentrum Overvecht. De openingen zorgen ervoor dat de tuin meer zonlicht ontvangt en stimuleert bewoners om een rondje te gaan wandelen in de omgeving.

In de tuinen worden meerdere verblijfsplekken gemaakt in de vorm van houten banken, grote picknicktafels en wat kleinere zitjes. Bewoners kunnen samen kletsen in de binnentuin, een hapje eten, een spelletje spelen of op een rustig tijdstip een boek lezen in de zon. De nadruk ligt op collectiviteit, maar er bevinden zich ook een aantal privéterrassen in de randen van de daktuinen. De privéterrassen worden van elkaar én van de collectieve tuin gescheiden door middel van rijk beplante borders. Voor de binnentuinen is er bewust voor gekozen om geen harde scheidingen te maken en altijd het contact tussen de bewoners te stimuleren. Ook de galerijen waar alle voordeuren samenkomen is direct gelegen aan de binnenzijde van het woongebouw, waardoor er altijd een zichtbare relatie wordt gemaakt met de daktuin en de buurtbewoners in hun dagelijkse weg door de gebouwen.

Duurzame buitenruimtes in DeBuurt

Dat de gebouwen van DeBuurt duurzaam zijn hebben we al meerdere plekken uitgelegd. Maar wist je dat ook de tuinen bijdragen aan deze duurzaamheid? Naast de daken, maken de binnentuinen, tussenstraten en het park samen bij aan het opvangen, bufferen en infiltreren van hemelwater in DeBuurt. Kortom: de buitenruimtes maken het verhaal van DeBuurt weer rond!Delen: