2 maart 2020
Geplaatst door christianne

Hugo Nijhoff, al 25 jaar Ontwikkelingsmanager bij Gebiedsontwikkelaar AM, stond aan de wieg van DeBuurt. Als Utrechter heeft hij zich ingezet om de plannen van DeBuurt concreet te maken en vertelt dan ook vol trots over één van de paradepaardjes uit zijn carrière.

Na de eerste vijf jaar van zijn carrière bij AM elders in Nederland gewerkt te hebben heeft hij zich 20 jaar geleden definitief in zijn ‘eigen stad’ Utrecht gevestigd. Hij woont er al 38 jaar met veel plezier en door de jaren heen heeft hij naar eigen zeggen bijna alle wijken wel van dichtbij meegemaakt.  

Hugo vertelt: “Dat ik al 20 jaar bij AM in Utrecht werk betekent dat ik al 20 jaar bezig ben met het herstructureren en vernieuwen van de stad Utrecht. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de grote gebiedsontwikkelingen waar we als AM ook echt iets kunnen betekenen voor de stad en specifieke wijk waarin we werken. Ik vind het ontzettend mooi om wijken te verbeteren door middel van sociaal, maatschappelijke verduurzaming”. 

We hadden een gezamenlijke ambitie voor DeBuurt

“Sinds het jaar 2000 ben ik al nauw betrokken bij de herstructurering van Overvecht en in 2016 ben ik gestart met het project (toen nog) NPD-strook. De gemeente heeft in dit jaar diverse ontwikkelaars gevraagd (in een uitvraag) om plannen te maken voor de NPD-strook. Ik heb samen met een fijne ploeg mensen van AM, BAM én externe partijen gewerkt aan dé perfecte oplossing voor dit gebied. We hebben als team nauw samengewerkt, we hadden tenslotte ook een gezamenlijke ambitie voor Overvecht. Ons product met bijbehorende oplossingen bleek een schot in de roos, haalbaar en toe passen binnen de planning van Gemeente Utrecht”.

“Tijdens de uitvraag hebben we ingezet op het maximaal bijdragen aan Overvecht in de breedste zin van het woord. De focus lag daarbij op lage huren van winkels, goede commerciële ruimtes, maatschappelijke invulling, kunst en cultuur. We hebben ingezet op laagdrempelige dienstverlenende functies. Steeds hielden we het onderwerp ‘duurzaamheid’ in ons achterhoofd en natuurlijk het feit dat we DeBuurt niet voor onszelf maar voor Overvecht en Utrecht maken!”

Functionaliteit en duurzaamheid komen samen in DeBuurt

“Duurzaamheid is een breed begrip wat we heel concreet hebben toegepast in ons plan. Zo maken we parkeerplekken in de gebouwen, zonder dat je de auto’s ziet staan. Mooi voor het beeld, maar multifunctioneel en duurzaam omdat deze ruimtes later eventueel ingericht kunnen worden voor een andere functie. Ook hebben we veel moderne duurzaamheidsoplossingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en ledverlichting toegepast binnen het project. Zo komt functionaliteit en duurzaamheid mooi samen in DeBuurt. Maar ook wooncomfort: elke keer weer als ik met een project bezig ben dan bedenk ik of en hoe ik er zelf prettig zou willen wonen. En ook jaren later, als het project al lang en breed is opgeleverd, kijk ik terug. Is ons plan geslaagd? Er zijn dus ook projecten waarbij je constateert dat het beter had gekund en juist die lessen nemen we mee naar nieuwe projecten”.

DeBuurt is er natuurlijk niet alleen voor Overvecht

“DeBuurt over vijf jaar? Ik hoop dat het hele project functioneert zoals we vanaf het eerste uur bedacht hebben. Dat mensen er prettig wonen, ook de mensen met een zorgbehoefte. Dat met name de grote ontmoetingshal wordt gedragen door talenten, dat mensen uit Overvecht en Utrecht er een fijne plek vinden om te zijn, zich te ontwikkelen. Dat er reuring is in positieve zin. Ik hoop dat de binnentuin goed gebruikt wordt, dat die er mooi uitzien. Kortom: ‘interactie’ is mijn wens voor DeBuurt waarbij talent de bindende factor is. Interactie tussen mensen in Overvecht, maar ook tussen mensen uit Overvecht en de stad Utrecht. Want DeBuurt is er natuurlijk niet alleen voor Overvecht! Precies die connectie met de stad komt Overvecht alleen maar ten goede”. 

 

 

 

 

 

 Delen: