22 juli 2019
Geplaatst door christianne

Op onze website hebben we al veel geschreven over DeBuurt. Dat het een inspirerende plek wordt waar talent van jong tot oud zichtbaar wordt. Waar je kunt wonen, maar waar je ook gewoon kunt ontspannen; op een bankje onder een boom of bij één van de horecagelegenheden. Maar wist je dat de plek van DeBuurt een rijke geschiedenis kent? Dat de hele wijk Overvecht nog helemaal niet zo lang bestaat, maar wel tot één van de Utrechtse wijken behoort die sterk in ontwikkeling is?

Overvecht is één van de tien wijken waarin de gemeente Utrecht is opgedeeld. Tot 1960 was Overvecht weiland en behoorde tot de gemeenten Maartensdijk, Achttienhoven en Westbroek. Na de gemeentelijke herindeling van 1954 behoorde het weiland tot Utrecht en op 30 maart 1961 gaf de toenmalige burgemeester het startschot voor de bouw van de wijk. Tussen 1960 en 1970 zijn Overvecht-zuid en Overvecht-Noord, waar DeBuurt onderdeel van wordt, gebouwd. Er werden veel flats en weinig eengezinswoningen gebouwd in opdracht van woningcorporaties, waarmee woonruimte werd gecreëerd voor woningzoekenden op de toen krappe woningmarkt. De jaren na 1970 is de wijk uitgebreid met eengezinswoningen, waarvan een groot deel nog steeds huur betreft en was Overvecht tot de bouw van Leidsche Rijn de grootste uitbreidingswijk van Utrecht. 

Typisch Overvecht? Daarover raak je niet uitgesproken. Typisch is de multiculturele samensmelting van alle inwoners. Waarbij bewoners, ondernemers, het wijkbureau en instanties keihard werken aan het verbeteren van de wijk. Dit in samenwerking met een fantastisch netwerk aan vrijwilligers. De betrokkenheid onderling is vanaf het ontstaan van de bouw enorm en groeit nog steeds! Typisch Overvecht is ook het brede aanbod aan voorzieningen: zorgcentra, winkelcentrum, sportparken en zelfs een eigen treinstation. En wat dacht je van de ‘De Vechtsebanen’. Wie heeft er als kind niet geschaatst?

Bij de bouw hebben ze straatnamen gegeven die allemaal eindigen op ‘-dreef’ én zijn alle straten vernoemd naar geleerden, rivieren, geografische/historische, Romeinse namen, opera’s, literatuur, Griekse en Romeinse Mythologie. DeBuurt vind je straks aan de Brailledreef. Een bekende straatnaam, want het centrum van Overvecht waar een groot deel van de voorzieningen zijn, ligt ook aan de Brailledreef. 

De plek van DeBuurt op zich is ook typisch Overvecht. Veel mensen, ook van buiten Utrecht, weten dat die plek vroeger belangrijk was voor de Utrechtse economie! In het begin van het bestaan van de wijk werd hier in 1965 het centrum geopend voor de overslag van goederen. Het was toen het grootste bodencentrum in Europa. Deze loodsen van 160 meter lang werden later eigendom van De Nederlandse Pakketdienst en na vertrek van de NPD hebben zich hier zelfstandige creatieven en kunstenaars gevestigd. Tot de sloop in het eerste half jaar van 2018. Maar, ook voor hen is straks volop ruimte in DeBuurt. 

Naast de drie woontorens met 343 huurwoningen van circa 40 m² tot 120 m² vanaf circa €755,00 per maand exclusief servicekosten voor starters op de woningmarkt en ouderen met een zorgbehoefte, komt er ook een algemene ruimte: ‘De Superplint’. Talent krijgt hier een prominente plek, dat betekent dat kunstenaars hier kunnen creëren en exposeren. Maar ook dans, toneel, zang en ondernemerschap krijgt hier ruimte om zich te laten zien. Wil je weten wat ‘De Superplint’ jou straks te bieden heeft? Lees erover op de website en mocht je vragen óf ideeën hebben? Neem contact op met De Plaatsmaker, info@deplaatsmaker.nl

Tot ziens in DeBuurt!

Bron beeldmateriaal: Het Utrechts ArchiefDelen: