8 juli 2019
Geplaatst door christianne

De Gagel, een veel gehoorde naam in Overvecht.

Fort De Gagel uit 1820 werd gebouwd om verschillende dijken, vaarten en sluizen in de omgeving te bewaken. Deze kwamen niet onder water te staan als de linie in werking zou treden en waren daarom kwetsbaar. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werden op het buitentalud drie betonnen groepsschuilplaatsen met loopgraven gebouwd. De loopgraven van destijds en de oorspronkelijke wallen zijn verdwenen.

Fort De Gagel wordt ook wel ‘de poort’ naar het Noorderpark genoemd. In dit uitgestrekte recreatiegebied vind je de Gagelbossen, mooi Hollands polderlandschap en elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De fortgebouwen zijn nog niet toegankelijk. Maar het groene fortterrein wel. Het is een mooi stadsparkje met een weids uitzicht over de polder.

Ten zuiden van Fort de Gagel ligt Park de Gagel dat rond 1975 is aangelegd. Toen de wijk Overvecht werd gebouwd, is de grond die daarvoor werd afgegraven gebruikt voor het park. Deze grond is heel vruchtbaar. Daarom zijn de bomen in het park ook groter en voller dan op andere plekken in Overvecht. Midden in het park is een heuvel. Deze heuvel is voor een deel gemaakt van het puin dat overbleef toen de oude Jaarbeurs aan het Vredenburg in 1970 werd afgebroken.

Midden in het park ligt een water en de Stadsboerderij Gagelsteede. Het is een centrum voor natuur- en milieuonderwijs. Kinderen kunnen er lekker spelen in de grote speeltuin. In het park zijn een paar plekken om een balletje te trappen: er zijn meerdere trapveldjes en er is een Krajicek Playground. 

Kortom: een mooi stukje historie dichtbij DeBuurt. Voor jong en oud voor rust en vertier. Weer een bevestiging om straks, wanneer de deuren van DeBuurt openen, dit unieke stukje van Overvecht te bezoeken. Delen: