8 juli 2019
Geplaatst door christianne

DeBuurt is een prachtig project! Maar op het gebied van bouw, ruimte, economie, maatschappij en milieu ook een complex project. Dat komt door de diversiteit binnen het project, wijzigingen in de wetten en een strenge regelgeving in de bouw. Specialistische kennis was dus noodzakelijk tijdens het aanbestedingstraject, zodat slimme, innovatieve en vooral praktische oplossingen gevonden konden worden voor het vraagstuk ‘duurzaamheid’. LBP Sight heeft projectontwikkelaar AM geadviseerd over duurzame oplossingen voor DeBuurt.

Michiel Hagenouw is adviseur bij LBP Sight en was vanaf het begin tijdens het aanbestedingstraject betrokken bij DeBuurt. “Wij hebben meegedacht over duurzaamheidsoplossingen die ook praktisch toepasbaar zijn. Duurzaamheid is een container begrip. Wij splitsen het daarom op in twee delen: opgemerkte en onopgemerkte duurzaamheid en dat levert samen een bepaalde mate van wooncomfort op.” 

Michiel gaat verder: “Utrecht heeft de stelling dat ze een energie-neutrale stad is met een EPC van 0. Kort gezegd betekent dit dat de gebouwen net zoveel energie opwekken als ze gebruiken. Maar dat is eigenlijk alleen het energiegebruik van de ‘gebouw gebonden installaties’, bijvoorbeeld de koeling, verwarming en verlichting van de algemene ruimtes. Maar niet voor je eigen verbruik van bijvoorbeeld de koelkast, kooktoestel en tv.”

“Wij spreken vaak van onopgemerkte duurzaamheid. Het is ook best een abstract begrip wat vaak niet eens zichtbaar of merkbaar is. Maar het is er wel, die energiezuinigheid. Er komen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van DeBuurt voor het opwekken van elektriciteit, de algemene ruimtes zullen hiervan profiteren. Daarnaast bevatten alle algemene ruimtes ledverlichting waardoor de energievraag van deze centrale voorzieningen erg laag zijn. We maken gebruik van verantwoorde bouwmaterialen en de gebouwen worden uiteraard geheel gasloos.” 

“Daarentegen kent DeBuurt ook duurzaamheid dat de bewoners en gebruikers van DeBuurt wel merken. Denk daarbij aan het comfortniveau door verkoeling en vloerverwarming. Dit is een evenwichtssysteem dat alle appartementen in DeBuurt krijgen. Daarmee kun je het appartement in de zomer behaaglijk houden en in de winter op een constante temperatuur verwarmen. Dit wordt versterkt door een goede isolatie van de gebouwen. We hebben daarnaast ook veel aandacht besteed aan de geluidreductie van de gevels van DeBuurt, er komt minder geluid binnen van buiten en de appartementen van het middelste gebouw ondervinden geen geluidshinder van ‘De Superplint’. En in DeBuurt wordt overal waterbesparend sanitair toegepast. Zowel in de appartementen als in de algemene ruimtes.” 

Michiel vraagt “wist je dat toekomstbestendigheid ook bijdraagt aan een duurzame buurt?”. “Het ontwerp van DeBuurt laat flexibiliteit zien in de gebouwen. Zo kan de ruimte voor de centrumfuncties in een korte periode van gedaante veranderen, kunnen woningen worden samengevoegd en parkeerplekken kunnen in de toekomst anders worden bestemd. DeBuurt wordt drempelloos, letterlijk en figuurlijk waardoor jong en oud lang in DeBuurt kunnen blijven wonen. En we leggen in en rond DeBuurt een prachtige tuin aan waar vogels en vlinders kunnen leven. Maar dat is ook precies waar het om gaat met gezond, stedelijk wonen. Het wordt een plek om ontspannen te leven!”

“Duurzaamheid is dan een containerbegrip, maar wel een onmisbaar onderwerp tijdens de bouw van DeBuurt. Wij zijn er met zijn allen in geslaagd om het begrip in alle opzichten een plek te geven en zijn trots op de innovatieve oplossingen die hier straks mooi samenkomen!” Delen: