10 april 2019
Geplaatst door christianne

Léon Borlee is Stedenbouwkundige bij de gemeente Utrecht. Hij adviseert over de stedelijke inrichting van de wijk Overvecht en heeft als rol om alle wensen en eisen binnen de gemeente samen te brengen tot een passend plan voor de wijk.

“Binnen de wijk Overvecht speelt er veel; er is bijvoorbeeld sociale problematiek in de wijk. Ontzettend zonde, want het is een prachtige wijk. Ruim opgezet, veel groen en genoeg ruimte om te recreëren. Ik heb als doel om de openbare ruimte dusdanig in te richten dat hij bijdraagt aan het in alle opzichten verbeteren van de wijk. Met als belangrijkste punten je veilig voelen en ontmoeting stimuleren."

Léon vertelt: “de NPD-locatie is één van de eerste plekken die bijdraagt aan deze verbetering. Het centrum van Overvecht - nu voornamelijk een winkelcentrum - wordt een dynamische plek waar mensen elkaar ontmoeten en recreëren wat de sociale binding vergroot. Door de bedrijvigheid rondom het centrum wordt het gevoel van veiligheid eveneens vergroot. Daarnaast kun je nu overal met auto komen wat leidt tot verkeersonveilige situaties. De parkeerterreinen worden gecompartimenteerd; je moet nu dus buitenom rijden om naar een ander parkeerterrein te komen. Dus je krijgt veel meer autovrije plekken en verblijfruimtes en dus ook een grotere veiligheid." 

“Het meest bijzondere van dit project is de Superplint. Dit is echt een cadeau voor de wijk. Een plek waar bewoners, ondernemers en organisaties samen invulling geven hoe ze die openbare ruimte willen gebruiken. Dit moet een grote bijdrage leveren aan het thema ‘ontmoeten’ dat binnen het NPD-project één van de vier pijlers is naast ‘talent ontwikkeling’ en ‘gezond stedelijk wonen en leven’ binnen een toekomstbestendige omgeving.” 

“Ik ben ervan overtuigt dat dit project en de studententoren met een mooie uitstraling en functies op de begane grond de wijk Overvecht anders op de kaart gaat zetten. Het zit langs een behoorlijke stadsweg, al die mensen die langs de wijk rijden moeten toch wel hun ogen openen”, aldus Léon. 

“Iedereen moet wel denken wat goed dat Overvecht dit doet! Daar moeten we zijn!”Delen: